N I E U W S
Ontdek hier de laatste ontwikkelingen
maart 2022
ontdek ons nieuwe forum!
plaats je eigen ervaringen rond yacon en bataat op onze splinternieuwe forum!
december 2021
DNA code yacon gekraakt
Aan de hand van een genetische techniek, te vergelijken met een vaderschapsanalyse, kunnen verschillende yacon variëteiten uit elkaar gehaald worden
december 2021
snack on: de vegetarische yacon kroket!
Vives studenten ontwikkelen yacon kroket in het kader van 'Student Company'
september 2021
Yaconsorbet op Festival van de Toekomst
In het kader van het Festival van de toekomst werd in samenwerking met ijsproducent Gelato Queen een Yaconsorbet ontwikkeld.
maart 2021
Ontdek onze nieuwe bataatvariëteiten
De selecties 19003 en 19008 doorstonden de eerste selectierondes.
oktober 2020
Bataatproeven 2020
In oktober 2020 waren we te gast in Oedelem waar de 8 geselecteerde zaailingen uit 2019 verder getest werden. Deze selecties werden ook op een 4tal andere locaties getest.
2019
Confituur & siroop van het Bommesaarke
Leo Henckens van hoeve 't Bommesaarke in Kinrooi heeft al enkele jaren ervaring met de teelt van yacon. Zijn knollen kunt u reeds in verschillende Carrefour winkels vinden.
2019
Eerste selecties Vlaamse bataat zijn er!
Begin oktober werden de eerste zaailingen gerooid op het PTI Kortrijk, de eerste stap naar een nieuwe variëteit. De zaailingen zijn het resultaat van entingen die startten in 2017 en de daaropvolgende kruisingen op de bloeiende enten in 2018. In 2019 werden ruim 200 zaden uitgezaaid; ruim 80 daarvan kiemden en werden uitgeplant op het PTI onder begeleiding van Hans van Laere.
2019
Bataatproeven in de lagere school
Ook de lagere school doet mee aan de bataat rassenproeven.
2018
Rassenproef bataat 2018
In 2018 werden een 20tal bataatrassen getest op een 40tal locaties. Ongeveer 3000 stekken werden hierbij verdeeld.
2018
Yaconijs
Na heel wat optimalisatie is er nu ook het 'light' yaconijs. We hebben er bewust voor gekozen om zoveel mogelijk met de zoetkracht van yacon te werken en geen extra suiker toe te voegen.
2017
Yacomo
Yacon is een nieuwe groente oorspronkelijk van Zuid-Amerika. Yacomo, een student company van zes studenten uit hogeschool Vives in Roeselare. Zij verwerken de yacon in een mousse met chocolade en in confituur.
2017
Eerste impressies rassenproeven 2017
De eerste rassenproeven bataat bij onze leden in 2017 – gekarakteriseerd door een lange droogteperiode- waren alvast veelbelovend met opbrengsten tot ruim 2kg/plant hoewel er ook gemiddeldes van 4 a 5kg gerapporteerd werden. Met ruim 11kg/plant als topper!