Blog

Via deze blog houden we jullie op de hoogte van allerhande info rond de teelt, veredeling en receptuurontwikkeling van bataat en yacon.

ook de lagere school doet mee aan de bataat rassenproeven

Leerlingen van de GVB staden hebben in de schooltuin ook hun eigen rassenproef voor 2019 aangelegd. Met de hulp van enkele enthousiaste ouders werd eerst wat paardenmest in de grond verwerkt en vervolgens 5 ruggen aangelegd waarop 100 stekken geplant werden. En nu hopen op een goede oogst.

 

Rassenproef bataat 2018

In 2018 werden een 20tal bataatrassen getest op een 40tal locaties. Ongeveer 3000 stekken werden hierbij verdeeld.

Yacon ijs

Na heel wat optimalisatie is er nu ook het 'light' yaconijs. We hebben er bewust voor gekozen om zoveel mogelijk met de zoetkracht van yacon te werken en geen extra suiker toe te voegen.

Zelf proberen? Dan is het belangrijk om onderstaande flowchart te volgen.

Zelf een beter recept gevonden? Laat het ons zeker weten.

Yacon wafeltjes

Zin in lekkere wafels zonder massa's toegevoegde suikers? Naast de pompoenwafels kun je nu ook de yacon wafels proberen.

 

Tasty Yacon

Bezoek de website van TastyYacon voor enkele lekkere bereidingen met Yacon

Laat je inspireren door MergenMetz

Op de website van MergenMetz (Nl) vind je enkele mooie gerechten met Yacon. Je kunt er ook kookworkshops volgen met Yacon. Dank Norbert Mergen voor deze inspiratie.

appel-yacon sap

Op rabarberhoeve het Warandehof in Alveringem kun je nu hun appel-yaconsap verkrijgen. 

VIVES Roeselare stelt yacon voor

In De Biohut in Veldegem werd yacon of grondappel voorgesteld. “Yacon is een potentieel alternatief voor suiker. Een nieuwe zoetstof voor ons eten”, zeggen onderzoekers Angelo Dewitte en Famke Rigole van de Hogeschool Vives, campus Roeselare.

Foodpairing met yacon

Yacon is een gewas met oorsprong in De Andes maar wordt reeds enkele jaren probleemloos in Vlaanderen geteeld. De knol is nauw verwant aan de aardpeer en rijk aan lange suikerketens (FOS) die pas in de dikke darm worden verteerd, waardoor het een prebiotische werking heeft en een  beperkte invloed op de bloedsuikerspiegel.

Yacomo

Yacon is een nieuwe groente oorspronkelijk van Zuid-Amerika. Yacomo, een student company van zes studenten uit hogeschool Vives in Roeselare. Zij verwerken de yacon in een mousse met chocolade en in confituur.

 

Eerste impressies rassenproeven 2017

De eerste rassenproeven bataat bij onze leden in 2017 – gekarakteriseerd door een lange droogteperiode- waren alvast veelbelovend met opbrengsten tot ruim 2kg/plant hoewel er ook gemiddeldes van 4 a 5kg gerapporteerd werden. Met ruim 11kg/plant als topper!