VIVES Roeselare stelt yacon voor

vives roeselare yacon

In De Biohut in Veldegem werd yacon of grondappel voorgesteld. “Yacon is een potentieel alternatief voor suiker. Een nieuwe zoetstof voor ons eten”, zeggen onderzoekers Angelo Dewitte en Famke Rigole van de Hogeschool Vives, campus Roeselare.

"Gezond alternatief voor suiker"

Om de afzetmarkt van yacon of grondappel te vergroten én de teelt te stimuleren onderzocht het expertisecentrum agro- en biotechnologie van hogeschool Vives, campus Roeselare de teelt- en verwerkingsmogelijkheden. “Yacon is een knolgewas afkomstig uit het Andesgebergte. Net als de schorseneer, de aardpeer en de zonnebloem behoort het tot de composietenfamilie”, legt onderzoeker Angelo Dewitte van Vives uit. “Tot op heden is yacon nog onbekend, maar het kan perfect hier geteeld worden. Meer nog, het kan worden gebruikt als zoetstof in plaats van suiker.”

Yacomousse en yaconfituur

In De Biohut van Karline Vancaillie in de Hutstraat in Veldegem werd yacamousse, yaconfituur en ijs op basis van yacon gemaakt. “Het zijn allemaal mogelijkheden om yacon te verwerken en minder of geen suiker te gebruiken”, vult onderzoekster Famke Rigole aan. “Het bevat veel inuline, een vezel waarvan een deel zorgt voor een unieke zoete smaak. Bovendien wordt het niet verteerd in de dunne darm en heeft het zo een minimale invloed op de bloedsuikerspiegel. Yacon draagt bij tot een goede darmwerking. Deze unieke eigenschap biedt potentieel voor voedingsbedrijven om producten met het product te verkopen als een gezonder alternatief.”

Zoete smaak

De onderzoekers geloven rotsvast in de mogelijkheden van yacon. “Yoghurt met granola is een populair ontbijt. Een stroop van yacon past hier perfect bij e n geeft een zoete smaak. Ons project steunt op een brede samenwerking tussen liefhebbers, tuinbouwscholen en landbouwers”, besluiten de onderzoekers.

bron: Het Nieuwsblad