B A T A A T

 

Gewas

Bataat.png

Bataat is geen familie van de gewone aardappel, wel van de windefamilie. Het gewas is warmteminnend en wordt daarom vooral geteeld in de warme regio's van Amerika, Afrika en Azië. De teelt in Noord-West Europa is echter relatief nieuw.

De knol is heel veelzijdig te gebruiken in tal van gerechten en is te verkrijgen in diverse kleuren van schil en vruchtvlees: rood, oranje, geel, wit, paars...

Inhoudelijk is de knol rijk aan koolhydraten maar met een lager effect op de glycemische index vergeleken met de gewone aardappel. Daarnaast is het een goede bron van vezels en vitamines.

IMG_0676.JPG

Teelt

Bataat.png

De teelt van bataat start eind maart door knollen in vochtige potgrond net onder het oppervlak te steken. Voldoende warmte is hierbij heel belangrijk (25°C). Na enkele weken beginnen de ranken uit te lopen en begin/half mei kun je deze stekken.

De stekken dienen minstens 2 knopen te bevatten, waarvan 1knoop in de stekgrond gestoken moet worden. Na een 10tal dagen zijn de stekken voldoende geworteld en kunnen ze in volle grond geplant worden. Idealiter gebeurt dit in de periode half tot eind mei. Plant de stekken hierbij op ruggen met plastic aan 3 stekken per meter, 75 cm tussen de rijen.

Na een trage start bedekken de ranken geleidelijk aan de grond maar pas eind september kan worden gerooid. Wacht niet tot het te koud en vochtig wordt want dan rotten ze weg en bewaren ze minder goed. Opbrengsten tot enkele kg per plant zijn mogelijk.

Voor een goede bewaring: bij voorkeur eerst 1 a 2 weken warm (25-30°C) en vochtig, daarna tussen 12 a 15°C.

IMG_0657.JPG

Veredeling

Yacon slice tab.jpg

Om via veredeling nieuwe rassen te verkrijgen zijn bloeiende planten nodig. Veel bataatrassen bloeien echter niet in ons klimaat waardoor bloei geïnduceerd moet worden.

De bloeiinductie gebeurt door bataatstekken te enten op een Ipomoea sierwinde (eenvoudig te verkrijgen) in maart en de geslaagde enten in mei buiten te planten. De enten komen in de zomer dan in bloei.

De bestuiving gebeurt handmatig of via bijen of hommels. Bij een geslaagde bestuiving zwelt het vruchtbeginsel op en rijpen de zaden af. De geoogste zaden worden het jaar nadien opgekweekt en na rooi eind september worden de knollen beoordeeld op opbrengst, vorm, smaak, ziektes, ...

De beste knollen worden geselecteerd en de jaren nadien opnieuw getest

Veredeling.jpg
 
 
 
 
 

Onze rassen

Yacon slice tab.jpg
IMG_0537.JPG

19008

(in selectie)

rood-bruin gestreepte schil

lichtoranje vruchtvlees

lekkere smaak

vrij homogene knollen

lichte barstgevoeligheid

goed bewaarbaar

IMG_0542.JPG

19003

(in selectie)

oranje-bruine schil

matig-donker oranje vruchtvlees

lekkere smaak

ietwat langwerpige knollen

niet barstgevoelig

goed bewaarbaar