N I E U W S

Ontdek hier de laatste ontwikkelingen

november 2023

Yaconselecties 2023

De nieuwe selecties zijn er

IMG_5989.JPG

maart 2022

ontdek ons nieuwe forum!

plaats je eigen ervaringen rond yacon en bataat op onze splinternieuwe forum!

IMG_5989.JPG

oktober 2022

bataatproeven 2022

Donderdagavond 6 oktober was er in de VABI Roeselare onder leiding van John Vanderquaden de jaarlijkse bataatselectiedag.

IMG_5989.JPG

december 2021

DNA code yacon gekraakt

Aan de hand van een genetische techniek, te vergelijken met een vaderschapsanalyse, kunnen verschillende yacon variëteiten uit elkaar gehaald worden

IMG_5989.JPG

december 2021

snack on: de vegetarische yacon kroket!

Vives studenten ontwikkelen yacon kroket in het kader van 'Student Company'

IMG_5989.JPG

september 2021

Yacon stekken

Yacon kan eenvoudig gestekt worden.

IMG_5989.JPG

september 2021

bataatproeven 2021

Op 30 september 2021 waren we te gast in het COLTD Eeklo

IMG_5989.JPG

september 2021

Yaconsorbet op Festival van de Toekomst

In het kader van het Festival van de toekomst werd in samenwerking met ijsproducent Gelato Queen een Yaconsorbet ontwikkeld.

IMG_5989.JPG

maart 2021

Ontdek onze nieuwe yaconvariëteiten

De eerste yaconselecties zijn er!

IMG_5989.JPG

maart 2021

Ontdek onze nieuwe bataatvariëteiten

De selecties 19003 en 19008 doorstonden de eerste selectierondes.

IMG_5989.JPG

maart 2021

Nieuwe website

Welkom op onze vernieuwde website.

IMG_5989.JPG

oktober 2020

Bataatproeven 2020

In oktober 2020 waren we te gast in Oedelem waar de 8 geselecteerde zaailingen uit 2019 verder getest werden. Deze selecties werden ook op een 4tal andere locaties getest.

IMG_5989.JPG

2019

Confituur & siroop van het Bommesaarke

Leo Henckens van hoeve 't Bommesaarke in Kinrooi heeft al enkele jaren ervaring met de teelt van yacon. Zijn knollen kunt u reeds in verschillende Carrefour winkels vinden.

IMG_5989.JPG

2019

Eerste selecties Vlaamse bataat zijn er!

Begin oktober werden de eerste zaailingen gerooid op het PTI Kortrijk, de eerste stap naar een nieuwe variëteit. De zaailingen zijn het resultaat van entingen die startten in 2017 en de daaropvolgende kruisingen op de bloeiende enten in 2018. In 2019 werden ruim 200 zaden uitgezaaid; ruim 80 daarvan kiemden en werden uitgeplant op het PTI onder begeleiding van Hans van Laere.

IMG_5989.JPG

2019

Bataatproeven in de lagere school

Ook de lagere school doet mee aan de bataat rassenproeven.

IMG_5989.JPG

2018

Rassenproef bataat 2018

In 2018 werden een 20tal bataatrassen getest op een 40tal locaties. Ongeveer 3000 stekken werden hierbij verdeeld.

IMG_5989.JPG

2018

Yaconijs

Na heel wat optimalisatie is er nu ook het 'light' yaconijs. We hebben er bewust voor gekozen om zoveel mogelijk met de zoetkracht van yacon te werken en geen extra suiker toe te voegen.

IMG_5989.JPG

2017

Yacomo

Yacon is een nieuwe groente oorspronkelijk van Zuid-Amerika. Yacomo, een student company van zes studenten uit hogeschool Vives in Roeselare. Zij verwerken de yacon in een mousse met chocolade en in confituur.

IMG_5989.JPG

2017

Eerste impressies rassenproeven 2017

De eerste rassenproeven bataat bij onze leden in 2017 – gekarakteriseerd door een lange droogteperiode- waren alvast veelbelovend met opbrengsten tot ruim 2kg/plant hoewel er ook gemiddeldes van 4 a 5kg gerapporteerd werden. Met ruim 11kg/plant als topper!

IMG_5989.JPG

september 2021

Bataatproeven 2021

IMG_5989.JPG