top of page

Teelt

DNA code yacon gekraakt

Stevie Van Overtveldt

december 2021

In België zijn verschillende variëteiten yacon in omgang. Op basis van de planteigenschappen zijn ze heel moeilijk van elkaar te onderscheiden. Ook de knollen van verschillende variëteiten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden, hoewel de smaak- en verwerkingseigenschappen sterk verschillend kunnen zijn. Deze eigenschappen kunnen echter ook variëren afhankelijk van de teeltcondities zoals de grondsoort. Het is daarom belangrijk om de verschillende variëteiten objectief van elkaar te kunnen onderscheiden.
Na enkele jaren van onderzoek zijn we er eindelijk in geslaagd om de meeste variëteiten van elkaar te onderscheiden via een zogenaamde SSR techniek, een genetische techniek waarbij unieke fragmentjes DNA van de verschillende variëteiten opgespoord worden.
Eerst worden die fragmentjes van elke gekende variëteit in kaart gebracht en in een databank verzameld. Hierna worden de DNA fragmenten van elke 'ongekende' variëteit vergeleken met de databank en kan de variëteit gekarakteriseerd worden.
Op die manier werden de eerste variëteiten bij verschillende landbouwers reeds gekarakteriseerd.

bottom of page