top of page

Teelt

Eerste impressies rassenproeven 2017

Angelo Dewitte

2017

De eerste rassenproeven bataat bij onze leden in 2017 – gekarakteriseerd door een lange droogteperiode- waren alvast veelbelovend met opbrengsten tot ruim 2kg/plant hoewel er ook gemiddeldes van 4 a 5kg gerapporteerd werden. Met ruim 11kg/plant als topper!

Enkele rassen die goede of wisselende opbrengsten gaven en die verder getest zullen worden in 2018 zijn Tainung 65, witte van de Ecohoeve, Beauregard, Georgia Jet, Caroline Ruby, Seppe, Erato wit en Orange, Murasaki, Orleans, Evangeline en Bonita. Een beschrijving van deze rassen kun je ook vinden op de website van kwekerij Zoetewei. Naast deze rassen zullen in 2018 ook enkele nieuwe rassen getest worden zoals de Indosweet.

Er zit duidelijk veel variatie in de smaak. Over het algemeen worden de oranje soorten meer geapprecieerd door de consument, maar ook witte soorten kunnen best een goede smaak en specifieke toepassingen hebben, denk maar aan koolpuree op basis van witte of geelvlezige bataten. Enkele aanraders naar mijn gevoel zijn zeker Erato wit en orange, Caroline Ruby en Evangeline. Via smaakpanels of verdere samenwerking met kokscholen of restaurants proberen we echter een meer objectieve mening te geven in de toekomst.

Check zeker het netwerk om na te gaan waar je welke rassen in je buurt kunt vinden, ook voor yacon.

bottom of page